Honorina's

Kennel Honorina's is een kleinschalige kennel, gelegen in Breda. De kennel is van moeder Patricia en dochter Claudia. Op 1 januari 2021 werd de kennelnaam aangevraagd bij de Raad van Beheer. Op 9 maart 2021 werd deze toegekend. Het doel van onze kennel is het fokken van gezonde en functionele Chows, conform de ras standaard en met een fijn karakter. Tevens is genetische diversiteit voor ons van belang, aangezien wij van mening zijn dat veel problemen in ons ras ontstaan door het té nauw fokken. Het fokken gaat erg kleinschalig. Wij hebben nou eenmaal beperkte ruimte.

Wij fokken volgens het verenigingsfokreglement van de NCCC (Nederlandse Chow Chow club). Sinds maart 2023 zijn wij aangesloten bij de NCCC als clubfokker. Verder volgen wij natuurlijk de regels van de overkoepelende rashondenorganisatie van Nederland (Raad van Beheer) op. 

Onze kennelnaam heeft een aparte betekenis. Claudia's eerste eigen Chow, Hera, kreeg als tweede naam 'Honorine'. Dit betekent Brabantse roos. Deze naam past erg goed bij ons, aangezien wij uit Brabant komen. Patricia heeft al haar dochters een tweede naam met daarin een vervoeging van het woord 'roos' gegeven. Aangezien het in onze familie een traditie is om alle meisjesnamen te laten eindigen met de letter 'a', ontstond de naam Honorina's. 

Deze naam is ook van grote betekenis voor ons, aangezien de naam 'Honorine' bedacht is door Janneke Leunissen-Rooseboom. Zij is een belangrijk persoon in ons leven. Samen met haar man Leo Leunissen, hebben zij de kennel 'Van het Bossche Front' gerund. Hier hebben wij dan ook meerdere honden vandaan. 

Wie zijn wij?

Wij zijn Patricia en Claudia, moeder en dochter. Beide zijn wij al vanaf kleins af aan gek op het ras de Chow Chow. Patricia is al sinds haar achttiende jaar betrokken bij Chows en kreeg haar eerste Chow toen zij 20 jaar oud was. Vervolgens is dit ras nooit meer uit haar leven verdwenen. Dit betekent ook dat Claudia is opgegroeid met Chows. Ondertussen kunnen wij al onze Chows al niet meer op twee handen tellen. 

Patricia is in haar jeugd actief betrokken geweest bij Jet Vermeulen (Van de Rekels). Zij hielp mee op het pension van Jet, waardoor ze veel meekreeg van de fokkerij. Via Jet kwam zij in contact met Janneke. Samen met Janneke heeft zij van 2011-2023 in het bestuur van de Nederlandse Chow Chow Club (NCCC) gezeten. Hier heeft zij onder andere de boekhouding gedaan, evenementen georganiseerd, voorlichtingen gegeven en ZooEasy opgezet. ZooEasy is een database met meer dan 20.000 Chows. Met het programma kun je proefstambomen maken en het verwantschapspercentage berekenen. Tevens kun je berekenen wat de waarde van een hond is voor de Nederlandse populatie. Een heel handig programma dus! Wij gebruiken dit programma dan ook actief. 

Claudia is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de Chows. Sinds haar tiende jaar gaat zij al mee naar de evenementen van de NCCC. Op jonge leeftijd stond zij hier dan ook al achter het clubwinkeltje. Op haar dertiende jaar is zij begonnen met het showen van de Chows. Dit ging eerst kleinschalig, met Chow teef Xena. Later heeft zij ook honden van andere mensen geshowd. Momenteel showt ze veel met haar zwarte langhaar teef Hera. 

Dogshow KV Waalwijk 2022,

Hera Honorine van het Bossche Front: BOB, BIG, reserve BIS

KC Oss 2017, Xena van het Bossche Front: 1 U, res. CACIB

Onze Chows in het dagelijks leven

In het dagelijks leven wonen onze Chows bij ons in huis, samen met onze twee katten. Wij houden erg van wandelen en doen dit dan ook veel met onze honden. Het Mastbos in Breda is onze ultieme favoriet. Verder hebben wij sinds de zomer van 2020 een Babboe bakfiets, waarmee we samen met de honden kunnen fietsen. De Chows vinden dit heerlijk! Eens in de zoveel tijd rijden wij naar Kynospirit in Groningen voor training. Meestal is dit Body Awareness, maar een lesje showtraining is niet uitgesloten. De Body Awareness wordt gegeven door Gabriëlle Veenstra. Het is een gave training, waarbij de Chows bewuster met hun lichaam bezig zijn. Thuis hebben wij ook een paar Body Awareness artikelen. 

Regelmatig zijn wij op shows te vinden. De honden worden voortgebracht door Claudia. Patricia zorgt ervoor dat de honden er tip top uitzien. Thuis hebben wij dan ook een eigen waterblazer en trimtafel. 

Wij steken veel energie in het socialiseren van onze honden. We vinden het belangrijk dat onze Chows goed benaderbaar zijn. Natuurlijk is het karakter van de Chow eenkennig, maar dit moet niet resulteren in een afstandelijke, angstige of zelfs agressieve hond. Wij socialiseren onze Chows door veel (drukke) plekken te bezoeken, zoals een tuincentrum, het winkelcentrum of de stad. Aan het hek van de basisschool in onze wijk zijn onze Chows populair bij de kinderen. Wederzijds vertrouwen tussen hond en baas is hierbij van belang.